Home / Slobodno vrijeme / U Helsinkiju uskoro neće biti potrebe za privatnim automobilima

U Helsinkiju uskoro neće biti potrebe za privatnim automobilima

helsinki-traffic-junction-hdr

Glavni grad Finske Helsinki je među predvodnicima upotrebe alternativnih prevoznih sredstava. Sa aktivnim testiranjem električnih vozila i naprednim gradskim saobraćajem, ovaj severni evropski grad uskoro neće imati potrebu za upotrebom privatnih automobila.

Helsinki trenutno radi na integrisanom sistemu koji će omogućiti korisnicima da preko jednog računa plaćaju upotrebu gradskog prevoza, javnih bicikala i javnih automobila.

Ovaj zajednički sistem plaćanja za sve vrste prevoza u gradu predstavlja “poslednji deo slagalice koja omogućava funkcionisanje ove šeme”, kažu iz gradske uprave.

Zamislite sve prednosti ovog sistema. Treba vam bicikl da odete do pekare? Nema problema. Morate do pijace u nedeljnu nabavku? Preuzmite jedan od automobila sa velikim gepekom. Želite da idete u zoološki vrt sa porodicom? Odaberite mali gradski automobil.

Programi za upotrebu javnih automobila su od 2010. godine širom Evrope porasli za 30 posto, a veruje se da će do 2020. godine biti oko 12 miliona korisnika njihovih usluga.

IZVOR: mojauto.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top