Home / Slobodno vrijeme / Zdravi i lijepi zubi doprinose kvaliteti života

Zdravi i lijepi zubi doprinose kvaliteti života

Zdravi i lijepi zubi doprinose kvaliteti života ponedeljak

Osobe koje imaju “savršen osmijeh”sretnije su i pod manjim stresom nego one sa, recimo, razmakom među zubima.

Novo istraživanje pokazalo je kako dobri zubi mogu popraviti kvalitetu života, odnosno uticati na samopouzdanje. Studija, koju je provelo sveučilište University of Manchester’s School of Dentistry otkrila je povezanost između kvalitete života i slabe kvalitete i prorijeđenosti zuba. Odrasle osobe koje su imale djelomičnu ili totalnu zubnu protezu bile su slabijeg samopouzdanja i sklonije blagim oblicima stresa nego osobe s prirodnim zubima.

Istraživanje je predstavljeno ove godine na sastanku Međunarodnog udruženja dentalnog istraživanja (International Association of Dental Research), a bit će objavljeno u časopisu specijalizovane tematike sljedeće nedelje. Radi se o prvom kliničkom dokazu ove vrste o povezanosti oralnog zdravlja i dobrobiti osobe.

“Naše istraživanje je utvrdilo kako promjene oralnog zdravlja, poput gubitka zuba, može imati znatan efekat na kvalitetu života pacijenta”, rekao je doktor Rajesh Vijayanarayanan, direktor i oralni hirurg na  EvoDental Implant Centru, centru koji je proveo istraživanje u saradnji sa sveučilištem Manchester.

“Pacijenti se često teško mire s gubitkom zuba, manje su sigurni u sebe i više sputani u obavljanju dnevnih aktivnosti”, dodaje.

Takođe, prethodna je studija razmatrala kako ljudi percipiraju osobe s ravnim i krivim zubima, a ispitanicima su pokazivane fotografije osmijeha i zubi te su trebali reći iskreno mišljenje o pokazanim slikama.

Ispitanici su osobama s pravilnim zubima na fotografijama davali 45 posto veće šanse za dobijanje posla nego onima s krivim zubima, iako su obje kategorije bili jednakih sposobnosti i radnog iskustva. Osim toga, osobe s ravnim zubima imali su, prema procjeni ispitanika, 58 posto veće šanse da budu uspješne i 58 posto veće šanse za financijsku dobit.

Izvor: mojezdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top