Home / ZANIMLJIVOSTI / Značaj antibiotika i njihovo konzumiranje

Značaj antibiotika i njihovo konzumiranje

Ako se potrošnja antibiotika znatno ne smanji, predviđa se da će do 2050. godine više od 10 miliona ljudi godišnje umirati od infekcija prouzrokovanih bakterijama otpornim na antibiotike.

Najčešći razlog za propisivanje antibiotika su akutne respiratorne infekcije. Iako je najčešće riječ o samolimitirajućim infekcijama, kod akutne upale srednjeg uva i akutnog rinosinuzitisa u velikoj mjeri propisuju se antibiotici uprkos preporukama i smjernicama protiv rutinske primjene antibiotika.

Činjenica je da mnogi ljekari propisuju ljekove na pritisak pacijenata, petina pacijenata sa akutnim resporatornim infekcijama od svog porodičnog ljekara traži antibiotik i dobije.

Australijsko istraživanje pokazalo je da više od polovine porodičnih ljekara pristaje da propiše antibiotik za akutne respiratorne infekcije da bi zadovoljili očekivanja bolesnika.

Istovremeno, veliki broj porodičnih ljekara smatra da propisivanje antibiotika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije uzrok za razvoj rezistencije na antibiotike, već ga vide u bolničkom propisivanju. Na nedavnom, 10. međunarodnom kongresu Udruženja nastavnika opšte i porodične medicine naglašena je važnost smjernica za antibiotsko liječenje najčešćih infektivnih bolesti, prenio je stručni časopis Medix.

Smjernice za akutnu upalu slozokože nosa i upalu srednjeg uva preporučuju strategiju odloženog propisivanja antibiotika, osimm u izuzetnim slučajevima (sistemska bolest, visoki rizik za komplikacije i slično). Kod akutnog sinusitisa, antibiotik se propisuje tek 10 dana od početka simptona, ako ne dođe do poboljšanja. Kod akutne upale srednjeg uva (otisis media), antibiotik je indikovan ako se simptomi znatno pogoršaju, ne poboljšaju za tri dana.

Inače, smjernice nisu i garancija za uspješno liječenje svakog bolesnika, već pristup svakom pacijentu treba da bude individualizovan, ali pridržavanje smjernica obezbjeđuje standardizovan pristup. Odstupanja od smjernica treba da budu dobro argumentovana, a načelno nepridržavanje i nesaglasnost sa odrednicama smjernica trebalo bi objaviti radnoj grupi kao podsticaj za razvoj postojećih smjernica.

IZVOR: Medical News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top