Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Značaj minerala i vitamina za zdravlje zuba

Značaj minerala i vitamina za zdravlje zuba

Vitamini  grupa A, B, C i D, kao i minerali kalcijum, fosfor i fluor, igraju veoma važnu ulogu u zdravlju zuba i desni.

Kada je reč o mineralima, u dovoljnim količinama treba imati kalcijuma, koji je važan za kvalitet dentina. Njegova nestašica izaziva krtost, a zubi  postaju lakše lomljivi. Da bi se dobila optimalna količina ovog minerala, treba unositi mlijeko i mliječne proizvode, žumance, špinat, kelj i u ograničenim količinama čokoladu.

Zbog smanjene količine fosfora dolazi do krtosti dentina. Zato treba unositi što više ribe, sireva, piletine i oraha. Dok je najpoznatiji uzročnik slabe zubne gleđi  fluor i zato treba unositi mlijeko, so i izvorsku vodu.

A kada su vitamin u pitanju sa sigurnošću možemo reći da je vitamin D odgovoran za optimalan odnos između kalcijuma i fosfora u organizmu. Neophodan je za mineralizaciju kostiju i zuba. Ukoliko nedostaje, dolazi do poremećaja procesa mineralizacije i razgradnje kostiju i zuba. Da se to ne bi dogodilo, treba jesti jaja, mlijeko, puter, losos i riblje ulje. Vitamin D ima anti-upalna svojstva i može smanjiti podložnost paradentozi.

Vitamin C je od izuzetne važnosti za zdravlje i ljepotu zuba. Ako je smanjen unos ovog vitamina, dolazi do promjena u  dentinu, ali i u vilici, zbog čega može doći do klimanja i ispadanja zuba. Takvo stanje obično prati krvarenje desni. Nalazi se u kiviju, narandži, limunu, peršunu, paprici…

Zbog nedostatka vitamina B  dolazi do promjena i oboljenja u usnoj šupljini. Ima ga u pivskom kvascu, integralnom hlebu, krompiru, nemasnoj svinjetini, pojedinim tvrdim sirevima, kao što je ementaler.

Vitamin A je neophodan za oblikovanje svih zubnih tkiva. Ukoliko ga nema u dovoljnoj količini, dolazi do njihovog oštećenja. Zbog nedostatka vitamina A u razvoju zuba može doći do izobličavanja i odumiranja ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ. Izvor ovog vitamina je mrkva, paradajz, kelj, svinjska džigerica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top