Home / Zanimljivosti / Posjeta trudnice stomatologu

Posjeta trudnice stomatologu

Poseta trudnice stomatologu ponedeljak

Klice mlječnih zuba počinju da se stvaraju već u 6. nedjelji intrauterinog života, a klice prvih stalnih zuba u 4. mjesecu trudnoće. Buduća majka, sprovodjenjem odgovarajućih higijensko – dijetetskih mjera može umnogome doprinjeti oralnom zdravlju svog djeteta. Raznovrsna ishrana trudnice, sa optimalnim količinama vitamina, mineralnih materija, bjelančevina, masti i ugljenih hidrata, neophodna je, kako za pravilan razvoj i rast embriona, tako i za razvijanje zdravih mlječnih i, kasnije, stalnih zuba.
U dogovoru sa ginekologom, trudnici se ordiniraju fluor preparati u odgovarajućim dozama, koji obezbedjuju izgradnju kvalitetne gleđne supstance kod djeteta. Trudnica bi trebalo da se redovno kontroliše kod svog stomatologa svakog drugog mjeseca. Stomatolog informiše pacijentkinju o neophodnosti održavanja besprijekorne oralne higijene i o značaju uklanjanja mekih i tvrdih zubnih naslaga – zubnog kamenca i konkremenata.
Zbog intenzivnih hormonalnih promjena, kod trudnica se često javljaju inflamatorne  promjene na paradontalnim tkivima, naročito na desnima, i one se manifestuju hipreplazijom – bujanjem, otokom i krvarenjem desni. U takvim slučajevima, naročito ako se oralna higijena ne sprovodi pravilno, javlja se čitav niz patoloških procesa. Zapaljene desni nisu više priljubljene uz vratove zuba, te se u tim medjuprostorima zadržavaju ostaci hrane, meke naslage, koji su idealna podloga za razvoj karioznog procesa.

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posljedica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Stomatološke ordinacije trebalo bi daraspolažu anesteticima, čija je upotreba dozvoljena kod trudnica, te su sve intervencije potpuno bezbolne. Izuzete su samo trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom. Buduća majka se u ordinaciji i edukuje, tj. dobija bitne inormacije, kao što su :

  • kako dojenje i sam akt sisanja utiču na pravilan rast i razvoj lica i vilica djeteta
  • kako da ne formira i nepotrebno navikava odojče na slatko. to podrazumijeva da se odojče ne navikava na cucle – varalice, i to naročito ne na one, umočene u slatke proizvode (med, šećer, gusti sokovi) budući da to dovodi do najteže forme karijesa – cirkularnog karijesa.
  • kada početi sa pranjem zuba
  • kada zakazati prvi stomatološki pregled djeteta.

Izvor: mojzubar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top