Home / Slobodno vrijeme / Blic u dentalniji fotografiji

Blic u dentalniji fotografiji

BLIC U DENTALNOJ FOTOGRAFIJI PONEDELJAK (3)

U opštoj fotografiji (kataloška, reklamna, modna, portretna…itd.) ovaj tip blica koristi se kod izrada close-up i makro fotografija radi ravnomjerne distribucije bljeskavog svjetla, koje je dodatno difuzirano zamućenim prednjim panelom ili posebnim dodacima koje proizvođači isporučuju sa takvom opremom.

Direktno i usmjereno bljeskavo svjetlo vanjskih bliceva u najvećem broju slučajeva u dentalnoj  fotografiji daće velike preosvjetljene regije koje se više ne mogu računarski korigovati na prihvatljiv način.  Možda i najveći nedostatak upotrebe vanjskog blica za izraadu macro ili close-up fotografija u stomatologiji je u tome što se glava blica ne može dovoljno spustiti, što će rezultirati samo djelimično osvijetljenim kadrom (gornja polovina fotografije). Takva dentalna fotografija ne može biti od koristi ni lijekatu, niti pacijentu u kasnijoj prezentaciji.

BLIC U DENTALNOJ FOTOGRAFIJI PONEDELJAK (1)

Prstenasti (macro-ring) blic montira se na objektiv, a dio koji upravlja radom blica postavlja se na hot-shue čime se osigurava komunikacija s fotoaparatom. Noviji modeli  imaju bežičnu tehnologiju aktiviranja i komunikacije blica s fotoaparatom, što do neke mjere povećava operabilnost i slobodu kod izrade fotografija u stomatologiji. Ako je potrebno, blic se može skinuti sa objektiva ili zakrenuti na objektivu i time bolje podesiti distribuciju svjetla na područje koje važno za dentalnu fotografiju. Neki modeli imaju mogućnost zakretanja izvora svjetla u blicu, tako da je moguće svjetlo usmjeriti više prema sredini ili krajevima fotografije.

BLIC U DENTALNOJ FOTOGRAFIJI PONEDELJAK (2)

Difuzna površine i prstenasti oblik odlično su rješenje za ravnomjernu distribuciju svjetla koja je posebno važna u dentalnoj fotografiji. Kada se koristi u stomatološkoj fotografiji ovaj tip blica sprječava se nastanak jako osvijetljenih dijelova zubi i okolnih područja, fotografija je ravnomjerno osvijetljena i ispunjava svoju svrhu. U novije vrijeme pojavila se još jedna vrsta prstenastog osvjetljenja za macro, pa tako i dentalnu, fotografiju, a to je kontinuirana LED rasvjeta. Takva rasvjeta izgledom je identična prstenastim macro-ring blica i može biti vrlo dobro rješenje za izradu fotografija u stomatologiji.

Osim macro-ring blica, mogu se koristiti i TWIN-LIGHT-MACRO BLICEVI. Iako su veće operativnosti, manje su efikasne za brzu izradu fotografija u stomatologiji. Bljesak dva odvojena blica u velikom broju slučajeva je ipak previše usmjeren (bez obzira na upotrebu priloženih ili naknadno izrađenih difuzora) što rezultira prosvijetljenim dijelovima kadra i stvaranjem nepoželjnih tamnih i dubokih sjena.

Izvor: fotonauk.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top