Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Flaširana voda ugrožava zube

Flaširana voda ugrožava zube

Flatirana voda ugroºava zube petak

Da li je flaširana voda zaista bolja od one iz česme i kako ovaj trend utiče na zube?

Istraživanja koja su izvršena u Njukastlu, na 25 popularnih brendova različitih flaširanih voda pokazala su da ne sadrže dovoljno fluora kako bi zaštitila dječije zube. Nedostatak fluora u organizmu kod djece navodno dovodi do pojave zubnog karjesa, a kod odraslih najvjerovatnije do osteoporoze. U čak 75% slučajeva koncentracija fluora koja je bila naznačena na etiketama flaširanih voda nije bila tačna.

Nedostatak fluora u organizmu javlja se prije svega u oblastima gdje voda nije fluorisana, a polako i u ostalim zemljama.

Istraživači, pišući za British Dental Journal uporedili su unos fluora kod djece koja su pila samo flaširanu vodu i kojoj je hrana spremana sa flaširanom vodom, sa djecom koja su koristila vodu iz slavine.

Otkrili su da su djeca koja su pila flaširanu vodu dobijala između 26 i 48% manje fluora u poređenju sa onima koji su pili vodu sa česme.

Istraživači kažu da se u Velikoj Britaniji popularnost flaširane vode povećava iz godine u godinu. 1995. godine potrošeno je 800 miliona litara flaširane vode, dok je 2000. taj broj porastao na 1.39 biliona.

Predviđa se da je narednih godina porastao za još 70%. Kako će se to odraziti na buduće generacije ostaje da se vidi.

Zato nemojte biti isključivi u konzumaciji vode i ne vjerujte mnogo reklamama.

Izvor: a1dentalstudio.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top