Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Kokosovo ulje u borbi protiv karijesa

Kokosovo ulje u borbi protiv karijesa

sta-sve-moze-kokosovo-ulje ponedeljak

Naučnici su otkrili da bi kokosovo ulje moglo pomoći u borbi protiv glavnog uzročnika propadanja zuba. Naučnici su testirali kokosovo ulje u borbi protiv bakterije Streptococcus mutans koja voli šećer, prijanja na zube i proizvodi kiselinu koja dovodi do nastanka zubnog karijesa.

Testiranjem kokosovog ulja s probavnim enzimima pokazalo je da učinkovito uništava uzročnike, čime dokazano promoviše učinkovitost pasta za zube i vodica za usta koje sadrže kokos kao svoj aktivni sastojak. Vodeći istraživač dr. Damien Brady iz Athlone Institute of Technology u Irskoj rekao je sljedeće: ”Karijes je najčešće predviđen zdravstveni problem koji utiče na 60 – 90% djece i većinu odraslih u razvijenim zemljama.“

Napraviti modifikovani enzim kokosovog ulja i inkorporirati ga u stomatološke higijenske proizvode, bila bi atraktivna alternativa hemijskim aditivima, posebno zato jer djeluje u relativno niskoj koncentraciji.“ Takođe je dodao kako bi njegovi rezultati mogli dokazati važnost kokosovog ulja s obzirom na uzroke problema nastanka karijesa, a koji je postao sve otporniji na mnoge postojeće tretmane antibioticima.

Eksperimenti dr. Bradya potaknuti su prethodnim istraživanjima koja su pokazala da je djelimično probavljeno mlijeko prouzrokovalo da Streptococcus mutans u manjoj količini prijanja na zubnu caklinu. ”Rezultati pokazuju da proizvodi ljudske probave posjeduju antimikrobnu aktivnost. To bi moglo uticati na način kako bakterije kolonizuju stanice sluznice probavnog trakta, kao i za cjelokupno zdravlje crijeva”, istaknuo je u svom obrazloženju dr. Brady.

Uticaj na cjelokupno zdravlje

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti. Jedini drugi izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, a poznato je da mlijeko izgrađuje imunološki sustav tek rođenog djeteta, pa je jasno o kako se važnoj namirnici radi.

Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebno bakterija mliječne kiseline.Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite u probavnom traktu.

Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbuju te ne opterećuju probavni sistem. Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju. Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje izvrstan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma.

Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju holesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza. Redovno korištenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja crijeva, smanjenju tjelesne težine i normaliziranju metabolizma.

Kokosovo ulje koristi se kao pomoć pri liječenju niza oboljenja: kožne bolesti i rane, artritisi i reuma, ugrizi kukaca, ispadanje kose, bolesti desni, crijevni paraziti, probavne smetnje, virusne i bakterijske infekcije, gljivice, zloćudne bolesti, dijabetes, oslabljen imunitet, hronični umor, migrena, depresija i tjeskoba, oslabljena koncentracija i pamćenje, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, Crohnova bolest.

Izvor:  DT i Dental4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top