Home / Slobodno vrijeme / Smijeh utiče na pamćenje i raspoloženje

Smijeh utiče na pamćenje i raspoloženje

smijeh nedelja

Smijeh je lijek protiv stresa, smiruje i opušta tijelo. Sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva 500 kalorija! Nova istraživanja tvrde da smijeh jača pamćenje i poboljšava raspoloženje!

Naučnici su proveli istraživanje o uticaju smijeha na pamćenje na američkom sveučilištu Loma Linda, a rezultati su objavljeni I  u britanskom časopisu “Daily Mail“. Eksperimentom su potvrdili da smijeh pozitivno utiče na pamćenje i raspoloženje ljudi. Istraživačka ekipa podijelila je sudionike u dvije grupe te je jednoj grupi dala 20 minuta kako bi gledali smiješne scene iz filmova, dok je druga grupa čekala u predvorju.

Nakon obavljenog zadatka, obje su grupe podvrgnute testiranju na kojem se provjeravalo njihovo pamćenje, a uzeti su im i uzorci sline radi utvrđivanja hormona stresa.

Rezultati pokazuju da osobe koje su gledale komediju daju bolje rezultate u testovima pamćenja, a nivo hormona stresa je u njih puno niža. Naučnici tako tvrde da je smijeh lijek koji utiče na pamćenje, ali i raspoloženje ljudi!

Smijeh nam omogućava veću spontanost i smanjenje agresivnosti. Osim što nam pomaže da smanjimo stres, takođernam omogućava smanjenje osjećaja izolovanosti. Smijeh je jedan od najboljih lijekova za smanjenje uticaja depresija.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top