Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Nove mobilne proteze

Nove mobilne proteze

Nove mobilne proteze

Kod novih proteza lako se može dogoditi da imate problema sa prepoznavanjem ukusa i temperature tako da morate biti oprezni sa vrućim napitcima kako ne biste opekli usta. Korištenje proteze potpuno je novo iskustvo. Imate osjećaj da je vaša proteza velika ili da je usne potiskuju prema naprijed te se brinete da će vam ispasti. Takva situacija je privremena i sasvim normalna a traje dok traje navikavanje.

Što se tiče hrane, počnite sa mekanom hranom kao što je riba, jaja, kuhano povrće i sjeckano meso. Žvaćite polako koristeći obje strane usta istovremeno kako se proteza ne bi pomicala i tako vam olakšala navikavanje. Narežite hranu na manje komadiće. Namažite protezu kremom za prčvrćivanje kako bi spriječila sakupljanje hrane ispod proteze, ako dođe do ovog problema.

Kako bi vaša proteza ostala na mjestu kada govorite, smijte se, kašljite ili se smješkate. Stomatolog će vam vjerovatno savjetovati da svoju novu protezu prvih nekoliko dana nosite cijelo vrijeme pa čak i noću. Kad se na nju naviknete on će vam preporučiti da je noću skinete kako biste odmorili desni i održali zdravlje usne šupljine. Ukoliko do dođe do bolne iritacije obavezno posjetite stomatologa.

Kada se naviknete  na svoju novu protezu ne zaboravite na redovne preglede kod stomatologa. Ti pregledi su važni kako bi stomatolog na vrijeme prepoznao moguću infekciju ili neki drugi problem u usnoj šupljini

Vremenom će proteza postati dio vaše dnevne rutine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top