Home / Slobodno vrijeme / Paket asistencije u segmentu malih automobila

Paket asistencije u segmentu malih automobila

Paket asistencije u segmentu malih automobila nedjelja

Tri sistema koja su sadržana u jednom dizajnirana su da stvore virtualnu sigurnu zonu oko vozila

Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda cilj je svih proizvođača automobila, te svakodnevno rade na unapređenju starih i stvaranju novih tehnologija koje bi im pomogle u ostvarivanju tog zadatka. Jedna od najnovijih tehnologija, koje su implemetirane u vozila,je i Nissanov pomoćni sistem – Safety Shield, koji je nastao u sklopu ideje „vozila koja pomažu u zaštiti ljudi“. Sistem je ugrađen u posljednju verziju Note modela, a zahvaljujući seriji kamera koje su postavljene na  nekoliko mjesta na vozilu I Around View monitor(AVM) sistemu, vozač prima mnoštvo informacija koje treba da povećaju njegovu sigurnost.

AVM      

Around View Monitor temelji se na četiri kamere koje su postavljene na prednjoj, zadnjoj I na obje bočne strane automobila, čime je osigurana preglednost od vrha do dna vozila. Video signal sa kamera prenosi se na jedinicu za obradu slike, a signal se potom konvertuje u kompozitni pogled na vozilo iz “ptičije perspektive”. Upravo ova tehnologija obrade slike je ključna za AVM.

FUNKCIJE

Safety Shield sistemom, obuhvaćene su tri funkcije i to: upozorenje na vozila koja se nalaze u „mrtvom uglu“ (Blind Spot Warning), upozorenje na napuštanje saobraćajne trake (Lane Departure Warning) I detekcija objekata u pokretu (Moving Object Detection). Svi ovi sistemi zajedno su dizajnirani da stvore virtualnu sigurnu zonu oko vozila.

BLIND SPOT WARNING

Safety Shield sistem upozorenja na vozila I objekte koji se nalaze u mrtvom uglu (Blind Spot Warning) koristi informacije sa kamere montirane na zadnjoj strani strani vozila čiji je zadatak da detektuje vozila koja se nalaze u mrtvom uglu sa obje strane Note-a.

LANE DEPARTURE WARNING

Sistem za obavještavanje o  izlasku van saobraćajne trake (Lane Deiparture Warning) aktivira se ukoliko vozač ima namjeru da promijeni traku, a sistem uoči da je vozilo u opasnoj zoni . Tada se javljaju I zvučna I svjetlosna upozorenja. Uobičajeno je da se za ovu namjenu koristi kamera ili radar koji je montiran na vjetrobranu, ali Note koristi samo AVM kameru postavljenu na zadnjem dijelu vozila. Napredni kompjuterski program registruje čak I izblijedjele linije na kolovozu, čime je unaprijeđena mogućnost registrovanja izlaženje Iz trake, te upozoravanje vozača da se vrati u odgovarajuću poziciju. Sistem se takođe automatski prilagođava I ruralnim putevima kada se mijenjaju uslovi vožnje.

MOVING OBJECT DETECION SYSTEM

AVM kamera  takođe osigurava informacije koje se odnose na registrovanje objekata u pokretu (Moving Object Detection System). Sistem obezbjeđuje vozaču “digitalnog ko-pilota” koji mu pomaže da primijeti ukoliko se neko ili nešto približava ili se nalazi na putanji prilikom kretanja vozila unazad, čak iako se radi o djetetu. Kamera je smještena na zadnjim vratima automobila I ima konveksni objektiv I domet od 180 stepeni  čime je omogućeno bezgranično vidno polje iza vozila.

Izvor: Vozi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top