Home / Slobodno vrijeme / Predstavljamo: Damir Marjanović Shaba

Predstavljamo: Damir Marjanović Shaba

SHABA 2

Dental 4U vikend je rezervisan za članke koji nisu iz oblasti stomatologiije. U prvom u nizu, na sebi svojstven način, Vam se predstavio banjalučki potpuno nezavisni umjetnik Damir Marjanović Shaba.

Kada su babica, sestre i doktor zapljeskali usljed mog odvajanja od maternice, već tada sam shvatio da su svjetla na bini i pljesak publike nešto što će dopunjavati moje odrastanje. Muzikom se bavim otkad znam za sebe, a znam za sebe već dosta dugo, iako o sebi još uvijek učim i kroz muziku spoznajem novog mene. Poštovalac sam autorskog rada i slobodoumnog izražavanja.

Karijera potpuno nezavisnog umjetnika traje vise od 20 godina, a samofinansiranje i samoodrživost mi nisu strani.

Iako sam veći dio svog muzičkog rada posvetio akustičnom setu bubnjeva, moj veliki muzički prijatelj je afrički djembe bubanj, kojeg sami afrikanci s razlogom nazivaju bubanj koji liječi. Osmijeh, ples i dobro raspoloženje su nuspojave ovog magičnog instrumenta.

shaba1

Djembe je spoj dvije izrazito jake prirodne sile, spoj biljnog i životinjskog svijeta. Tijelo koje je ujedno i rezonantna kutija je napravljeno od drveta, dok se rukama svira po zategnutoj životinjskoj koži. Čovjek koji svira Djembe, svjesno ili nesvjesno započinje harmonični energetski proces.

Veoma sam zahvalan što sam imao priliku razvijati svoj kreativni svijet putem Djembe bubnja. U prethodnih sedam godina imao sam prilike učiti i svirati sa poznavaocima Djembe bubnja iz Burkine Faso, Gvineje, Malija, Senegala, ali i izuzetno talentovanim bubnjarima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Još dok smo ranih devedesetih sankama vukli FBT pojačala sa eho trakom do prostora u kom smo se umjetnički izražavali kroz Asfalt pank, pa sve do danas kada za set bubnjeva ručne izrade biram najkvalitetnije drvo poput afričke ruže, nije me napustilo pozitivno osjećanje vjerujući u plemenitost muzike kao medija koji je sposoban da izliječi duh, iskorijeni zle misli i usmjeri čovjeka u pravcu koji je sjajan za njega i okolinu.

Prema tome recept za dobro raspoloženje: nabaviti Djembe bubanj, udarati kad god osjetite potrebu, Djembespirin koristiti 3-5 puta sedmično. OPREZ!!! Igrajući se muzikom razvija se duh, tijelo i um, a prekomjernim konzumiranjem može se dovesti u stanje stalnog osjećaja sreće.

AGBALABABA

Damir Marjanović Shaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top