Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Prestanite pušiti i riješite se štetnih bakterija iz usta

Prestanite pušiti i riješite se štetnih bakterija iz usta

Prestanite pušiti i riješite se štetnih bakterija iz usta ponedeljak

Pacijenti s hroničnim bolestima desni koji uz ne-hirurške tretmane prestanu  pušiti, u kratkom se roku mogu riješiti štetnih oralnih patogena te istovremeno povećati broj onih zdravstveno prihvatljivih.

Dobro je poznato da oralne bakterije igraju važnu ulogu u nastanku hronične bolesti desni i da pušenje doprinosi okolini bogatoj patogenima. Iako su prethodne studije pokazale da odvikavanje od pušenja može promijeniti oralnu mikrobnu zajednicu, još uvijek je nepoznato može li kolonizacija patogena izazvati obrnuti efekt.

Kako bi utvrditi uticaj prestanka pušenja na odabrane oralne bakterije, istraživači su pokrenuli dugoročno istraživanje na čijem su početku prikupljeni uzorci plaka sa zuba 22 pušača početnika.

Dvanaest mjeseci nakon parodontalne ne-hirurške terapije, uzorci su ponovno uzeti od svih 22 sudionika, međutim, 11 ih je prestalo pušiti, a 11 je i dalje praktikovalo nezdravu naviku. Rezultati su pokazali smanjen nivo raznih vrsta bakterijskih uzročnika, kao i povećanje zdravstveno prihvatljivih vrsta i to kod onih pacijenata koji su prestali pušiti.

Rezultati istraživanja britanskih i američkih naučnika objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa Journal of Clinical Microbiology.

Izvor: ordinacija.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top