Home / Slobodno vrijeme / Savjeti za čišćenje doma nakon poplava

Savjeti za čišćenje doma nakon poplava

Female hand wiping dining table

Nakon povlačenja vode potrebno je obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju na svim površinama, u svim domaćinstvima i prostorima od javnog značaja, koja su bila u dodiru sa poplavnom vodom.

Poslije povlačenja vode, važno je imati na umu da postoje rizici, koji mogu da budu opasni po zdravlje čitave porodice. Trudnice, djeca i stare osobe ne treba da borave u kući dok ona ne bude potpuno očišćena i suva.

Izvjetrite dobro sve prostorije najmanje pola sata pre nego što uđete da čistite unutrašnjost kuće. Operite podove i zidove sa deterdžentom i vodom, i uvijek koristite rukavice. Nakon toga obratite se najbližem institutu/zavodu za javno zdravlje za dalja uputstva u vezi dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Poslije čišćenja i pranja obavezno operite dobro ruke čistom vodom i sapunom.

Svu odjeću i tkanine koje su bile pod vodom obavezno oprati sa deterdžentom i toplom vodom. Moguće je da se u kući ili prostorijama koje su bile pod vodem stvorila buđ koja može da bude opasna po zdravlje. Ukoliko se javi curenje iz nosa, crvenilo po koži, otežano disanje, obavezno se treba što pre javiti doktoru.

IZVOR: lisa.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top