Home / Slobodno vrijeme / Voda iz slavine jeftino savlađuje karijes

Voda iz slavine jeftino savlađuje karijes

Voda iz slavine jeftino savladava karijes

Pijenje vode iz slavine koja sadrži fluor jeftin je i efektan  način kojim se možemo oduprijeti karijesu, tvrde stručnjaci američke Akademije opšte stomatologije (Academy of General Dentistry).

Istraživači su analizirali učinak fluorida u određenim proizvodima koji uključuju mlijeko, pastu za zube, vodicu za ispiranje usta i žvakaće gume. Ustanovili su kako voda iz slavine može smanjiti pojavu karijesa za čak 30 posto, što je više od ostalih proizvoda iz istraživanja.

Umjesto bušenja rupica kako bismo popravili karijes, stomatolozi bi trebali edukovati javnost o tome kako uopšte izbjeći stvaranje karijesa. Pijenje vode iz slavine kako bi se konzumirao fluor je sigurno i prihvatljivije za novčanik nego posjeta stomatologu zbog plombe“, tvrdi Cynthia Sherwood, portparolka Akademije opšte stomatologije iz Kalifornije.

Istraživanja su potvrdila kako je voda najučinkovitiji izvori fluora – ona može popraviti minimalno oštećenje zuba prije nego se napravi veća šteta.

Karijes nastaje zbog bakterija koje se hrane šećerima iz namirnica koje se konzumiraju. Ako je hrana koju jedemo kisela, jednako kao i sokovi koje pijemo, više će se bakterija nastaniti u našim ustima i tako prouzrokovati više karijesa.

Kada su u pitanju naši najmlađi, roditelji bi trebali voditi računa o količini konzumiranog fluora, jer višak može biti štetan. Djeca koja četkaju zube pastom s fluorom ispod 12. godine izlažu povećanom riziku od razvijanja blagog oblika fluoroze – oštećenja zubne cakline zbog previše fluora za vrijeme rasta i razvoja.

Ova tegoba može nastati ako dijete uzima previše fluora za svoju visinu i težinu tokom razdoblja u kojem se razvijaju zubi. Takođe, neka djeca vole ukus paste za zube s fluorom, te pastu progutaju, umjesto da je ispljunu. Problemi nastaju kada dijete unese dovoljne količine fluora putem prehrane i vode, pa sve dodatne količine stvaraju višak.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top