Home / Slobodno vrijeme / Zubi i pol

Zubi i pol

Zubi i pol ponedeljak

Zubi muškaraca i žena razlikuju se s obzirom na veličinu, položaj te prirođena i stečena morfološka obilježja. Muškarci imaju velike zube u velikim čeljustima dok su zubi kod žena u prosjeku manji u manjim čeljustima. Razlike u veličini zuba između muškaraca i žena su posebno izražene kod drugog kutnjaka i očnjaka.

Osim toga, zubi su kod žena položeni u zubni luk koji ima oblik poluelipse ili parabole, a u muškaraca su položeni u luk koji ima oblik slova U. Gornji očnjaci su kod muškaraca posebno istaknuti, pa gornjoj čeljusti daju četvrtast oblik.

Najčešće morfološko obilježje zuba koje razlikuje muškarce od žena je tzv. skretajući nabor koji predstavlja varijaciju medijalnog grebena na meziolingvalnoj kvržici donjeg prvog kutnjaka, pri čemu greben zavija prema distolingvalnoj kvržici. Postojanje tog nabora je obilježje koje se pojavljuje isključivo u muškaraca. Abrazija ili trošenje zuba je najvažnije stečeno morfološko obilježje koje razlikuje muškarce od žena. Zbog snažnijih žvaćnih mišića i većih žvaćnih sila, muškarci više troše zube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top